5 myter om amning

10. august 2018 - Akut ammehjælp, Ammeforberedelse

Myte 1“Ej altså, nu ammer du ham igen, igen. Mon din mælk har for lidt næring?”

Den nyeste forskning viser, at spædbørn er programmerede både fysiologisk og hvad angår deres evne til tilknytning til at amme hyppigt. Hver time eller hyppigere er slet ikke unormalt. Dette skyldes for det første, at den nyfødtes mavesæk ikke kan indeholde store mængder mad. Derfor er hyppig amning nødvendig. For det andet fordøjes modermælk hurtigt, så for at holde sit blodsukker stabilt efterspørger baby brystet ofte.

Når man ammer efter barnets tegn, kaldes det friamning, hvilket I kan læse mere om her. Friamning sørger for at mors produktion af mælk opretholdes, at barnet tager nok på, at mor og barn tilknytter sig hinanden og at barnet trøstes og smertelindres. Hyppig amning er således IKKE et tegn på for lidt mælk eller for lidt næring i mælken, men blot et tegn på et sundt og rask barn, som lige præcis ved, hvad det skal. 

Myte 2: “Hvis hun græder meget om aftenen, så kan du bare give hende en flaske modermælkserstatning, så sover hun hele natten.”

Supplering kan nogle gange være nødvendigt, men ikke blot fordi barnet græder eller er uroligt om aftenen. Aftenuro er et helt normalt fænomen, som langt de fleste forældre oplever hos deres børn. Klyngeamning (altså hvor baby ammer i flere timer i streg, gerne afbrudt af små powernaps ved brystet) følger ofte med aftenuroen, som I kan læse mere om her.

Hvis man supplerer med modermælkserstatning uden medicinsk indikation og et af barnets måltider hermed erstattes med modermælkserstatning i en flaske, fortæller det mors produktion af modermælk, at den skal danne mindre mælk. Dette sker fordi  barnet ikke ”fjerner” denne mælk fra brystet. Produktion af modermælk sker efter princippet udbud og efterspørgsel, der produceres hvad der efterspørges. Gives modermælkserstatningen oven i købet i en sutteflaske, øger det risikoen for at barnet bliver sutteforvirret og måske vil afvise brystet. Her kan du læse mere om sutteforvirring og supplering

Læs i stedet op på hvad der er normal spædbarnsadfærd og indret dig efter situationen. Accept af situationen kan gøre en stor forskel på hvordan et problem opleves. 

Myte 3: “Husk at give ham vand/sukkervand/kamillete her i varmen.”

Modermælk består af 85% vand. Det bruger dit barn til at slukke tørsten, resten er næring som barnet optager. Sådan helt kort beskrevet. Kogt postevand eller te indeholder KUN væske og ingen næring, men optager plads i maven, så barnet ikke har plads til modermælken. Modermælken er alt hvad  dit barn behøver i de første 6 måneder. Det er derfor ikke nødvendigt at supplere med andet, blot fordi det er varmt. Er du i tvivl om hvorvidt dit barn får nok væske, tilbyder du blot brystet hyppigere og ser om det siger ja tak. Læs evt mere om amning i varmen her

Myte 4: “Nu skal jeg aflaste dig, ved at passe din baby et par timer.”

Ovenstående kommentar er velment - ens netværk ønsker blot at hjælpe til og aflaste, men etablering af amning kræver tid, ro og støtte, ikke adskillelse. Det kan her være en fin idé selv at foreslå ting, som netværket kan aflaste med, så mor får mere tid til ammeetableringen. Det kunne fx være hjælp til indkøb, madlavning, rengøing eller vasketøj. Er der større søskende i huset, kan det give den ammende mor mere ro, at de tages med på legeplads eller underholdes på anden vis et par timer.

Adskillelse støtter ikke op om amningen, men det gør respekt for mors ønsker derimod. En sætning som: “Hold da op et arbejde du gør - hvor er du sej”, kan betyde alverden for en ammende mors selvværd og tillid til amningen. 

Myte 5: “Din baby lærer aldrig at trøste sig selv, hvis du konstant bærer rundt på ham.”

Barnevogne, lifte, vugger, slyngevugger, babyalarmer... Utrolig meget babyudstyr fokuserer på at få barnet VÆK fra mor, men mange mødre oplever, at børnene udelukkende vil sove og være hos dem. Helst lige på brystet, med brystvorten i munden hele tiden. Ved I hvad? DET ER HELT NORMALT!

Tænk engang, den forandring et nyfødt barn udsættes for ved fødslen. Overgangen fra varmt til koldt, mørkt til lyst, stilhed til larm og jeg kunne blive ved! Det kaldes populært “det fjerde trimester” i barnets liv., og I kan læse mere om det her. Derfor giver det god mening, at dit barn søger det tryggeste det kender - dig! Kontakt og hud mod hud især, udløser oxytocin. Oxytocin er hormonet for kærlighed, velvære og tilknytning. Kan man få for meget af det? Nej. Du kan ikke forkæle din baby for meget med kontakt, nærvær og kærlighed. Faktisk er det gavnligt for barnets hjerneudvikling hele tiden at være tæt på sin mor og at have oxytocin i rigelige mængder.

Ønsker du at have hænderne fri, imens du bærer dit barn kan en slynge eller bæresele være et af de vigtigste babygear du investerer i - og når du bliver rigtig ferm til det er det faktisk også muligt at amme i den. 

Forberedelse på amning og forældreskab er jeres bedste redskab til at navigere rundt i myter og velmente råd. Hos Jordemodertid ønsker vi at klæde jer godt på til den forestående ammeperiode med vores Ammeforberedelse. Vi tilbyder også akut ammehjælp i jeres hjem med vores AMMEbulance, hvis amningen skulle drille og give udfordringer når babyen er landet.

Vi bruger cookies for at sikre, at vi giver dig den bedste oplevelse på vores hjemmeside. Læs vore Betingelser og persondata

Acceptér

Book tid Til top