Coronavirus - gravidtet, fødsel og barsel

Vi lægger en sindsoprivende uge bag os. En tid fyldt med forandringer, nerver, nødvendige foranstaltninger, med hjemmetid, uro, rædselsvækkende nyheder og bekymringer. For hvad med corona og graviditet? Hvad med corona og fødslen?
Gravide er formentlig uofficielle danmarksmestre i bekymring i forvejen (måske på en delt førsteplads med oldeforældre…). Den nuværende situation forbedrer ikke umiddelbart den bekymrings/overtænkningsevne. At danne sig et overblik over, hvilken betydning corona får for din graviditet og fødsel og formidle det til jer i en konstant dynamisk og foranderlig situation er selvsagt en udfordring. Den forsøger vi os med, men bær over med os.

For det første - gravide er placeret i risikogruppen for coronavirus på grund af et forsigtighedsprincip. Dette skyldes at gravide generelt har tendens til at tage lidt for godt imod udefrakommende vira og bakterier og pga. risikoen for alvorlig lungebetændelse ved corona smitte. Der er i øjeblikket intet, der tyder på, at coronavirus påvirker gravide kvinder på værre måde, end hvis hun ikke var gravid. Ligesom der ikke er fundet tegn på at virus kan transmittere fra den gravide til barnet i maven. Der er ikke fundet virus i hverken brystmælk eller fostervand hos inficerede mødre. Så langt så godt. Således skal en ellers sund og rask gravid kvinde være forsigtig under coronavirus (dvs. følge anbefalinger fra Sundhedsstyrelsen), men hverken gå i panik eller være mere bekymret end alle os andre.

Mange fødesteder har omstruktureret således at den første jordemoderkonsultation i offentlig regi (typisk uge 15-18) bliver telefonisk og at kvinden kommer UDEN ledsager til de resterende besøg. Vær opmærksomme på at strukturen kan variere fra region til region. Det samme gør sig gældende med nankefolds- og misdannelsesscanning.

Og så er der det komplekse - fødslen. Har du symptomer på smitte under fødslen, bliver du testet og behandlet som hvis havde du coronavirus imens personalet afventer svar på testen. Hvis du er smittet, er personalet nødt til at klæde sig flot på i rumdragter omkring dig. Dette gør personalet selvfølgelig for at passe på sig selv og dermed andre. Luk øjnene, brug positive og beroligende visualiseringer og vend al din opmærksomhed og koncentration indefter på vearbejdet. Fyr op for fake sterinlys, Bon Iver og andre oxytocinfrigivende ting.

Der er enighed om, at gravide IKKE kan have en syg partner eller fødselshjælper med til fødslen. ALLE kvinder der skal føde snart, bør derfor have en plan B med en alternativ fødselshjælper i ærmet. Og så tag ALLE forholdsregler - bliv fx hjemme så meget som muligt i tiden op til fødslen så risikoen for en syg fødselshjælper, bliver så lille som muligt. Er partneren syg, bør vedkommende holde sig fra det nyfødte barn indtil to døgn efter symptomerne er væk. Er mor derimod syg opfordres det ikke til adskillelse mellem mor og barn, men til at mor bruger mundbind og vaske brystet med vand og sæbe inden amning.

Fra i dag og frem til 1/7-2020 er det nogle steder i landet IKKE muligt at få en hospitalsjordemoder ud til at bistå ved hjemmefødseler. Dette uanset om det er mistanke om coronavirus i hjemmet eller ej. Kontakt dit lokale fødested og spørg hvordan et forholder sig der.

Der er i hele Danmark indført forbud mod besøg af pårørende på hospital, derfor løser diskussionen om barselsbesøg sig af sig selv i de første timer/dage. Generelt opfordrer vi jer til at tænke over hensyn ved barselsbesøg i de første 14 dage efter fødslen. Husk, det er for at passe så godt på de nyslåede bedsteforældre, de nyfødte og andet godtfolk som muligt. Thank God for Facetime.

Vi ved, at vi har de sejeste kolleger på føde og barselsgangene, der kæmper på livet løs, for at honorere ønsker, gode oplevelser og normalitet i en tosset. Træk vejret dybt, tænk positivt og vær taknemmelig for at du bor i et fantastisk, stærkt samfund som bette Danmark.

PS: Flere har spurgt os om vi kan bestå til hjemmefødsler og det kan vi desværre heller ikke da vi hverken har det fornødne udstyr eller forsikringer til at varetage hjemmefødsler.

Vi bruger cookies for at sikre, at vi giver dig den bedste oplevelse på vores hjemmeside. Læs vore Betingelser og persondata

Acceptér

Book tid Til top

Book din tid her