Oxytocinboost, ja tak!

01. april 2018 - Massage

Der er mange grunde til, at vi hos Jordemodertid opfordrer til, at man får en masse massage når man er gravid og nybagt mor. Når man bliver berørt gennem blid massage frigives ”kærlighedshormonet” oxytocin, der aktiverer den del af hjernen, der er forbundet med følelsen af lykke og tilfredshed, og som samtidig halverer mængden af stresshormonet kortisol i blodet. Endvidere sænker oxytocin ens blodtryk og puls, det øger ens smertetærskel, dæmper angst og bekymringer, styrker ens immunforsvar, øger ens empati og får én til at føle sig afslappet.  

Når man nærmer sig sin termin kan massage virke decideret fødselsmodnende, da oxytocin har en stor indvirkning på vearbejdet. At det først gør sig gældende sidst i graviditeten skyldes, at livmoderens receptorer, der er modtagelige overfor oxytocin, er lukkede under graviditeten, hvilket hindrer veer. Efterhånden som fødslen nærmer sig, åbner receptorerne sig og oxytocinen får mulighed for at fæstne sig til disse, hvilket på sigt fører til veer. Derfor kan man også med fordel under fødslen benytte massage, da det kan være med til at understøtte veerne ved en evt. vesvækkelse. Da receptorerne er lukkede, og derfor ikke modtagelige overfor oxytocin, før til sidst i graviditeten, skal man ikke frygte, at massage, og den dertil hørende oxytocinfrigivelse, fører til præterme veer.

Oxytocin spiller også en betydelig rolle i forbindelse med tilknytningen til ens nyfødte barn samt i forbindelse med amning, da det er udskillelsen af oxytocin, der udløser nedløbsrefleksen (altså det der gør, at mælken løber fra mælkekirtlerne og ud i mælkegangene). Hvis man derfor har problemer med nedløbsrefleksen kan man med fordel få ens partner til at massere én inden amning, og eventuelt kombinere det med at ligge hud-mod-hud med ens baby, da også dette er befordrende for udskillelsen af oxytocin.

Massagen skal ikke nødvendigvis gives af en professionel for at have den gavnlige effekt. Ens partner kan fint give massage, der frigiver oxytocin. Det eneste man skal være opmærksom på er, at der er punkter på kroppen, som man skal være varsom med at trykke på før termin, da de er fødselsmodnende. Hvis ens partner giver én massage, er det derfor vigtig, at massagen er blid, så man ikke forcerer noget uhensigtsmæssigt. Efter graviditetsuge 37+0 kan man så til gengæld udnytte disse punkters modnende effekt. Til vores fødselsforberedelse, instruerer vi jer i vores massageteknikker og hvilke punkter, der er vefremmende.

I det tilfælde, at man får massage af en person, som ikke har en speciallavet massagebriks, kan man med fordel (hvis man er gravid) købe en badering, så man kan ligge komfortabelt med front nedad og få masseret bagsiden.

Og nu, kære kvinder, når I skal ind og fortælle jeres partner, at Jordemodertid opfordrer til, at jeres hårdtarbejdende mor-kroppe skal have en masse massage, kan I passende fortælle dem, at oxytocin også frigives hos massøren, så det er ren win/win! Ellers skal I være mere end velkommen til at svinge kroppen forbi vores massagebriks.

Vi bruger cookies for at sikre, at vi giver dig den bedste oplevelse på vores hjemmeside. Læs vore Betingelser og persondata

Acceptér

Book tid Til top

Book din tid her