For lidt mælk?

06. oktober 2018 - Akut ammehjælp, Ammeforberedelse

Mange ammende mødre oplever følelsen af og frygten for ikke at kunne mætte sit barn på et eller flere tidspunkter i ammeforløbet. Denne frygt er dog tit ubegrundet, og skyldes som regel andre årsager end for lav produktion af modermælk.

Bekymringen opstår ofte når barnet i perioder vil sutte oftere og længere end før, og måske bliver urolig ved brystet. Denne adfærd er dog helt normal, og kan skyldes flere ting.

Mavesækken hos et spædbarn er ganske lille. Samtidig fordøjes modermælk hurtigt - den nyeste forskning viser på en time. Det er derfor forventeligt at barnet sutter hyppigt, ofte med max et par timers mellemrum. På nogle tider af døgnet ned til en gang i timen. Hyppig amning er samtidig hensigtsmæssigt for hele barnets system, da det netop er med til at holde blodsukkeret hos barnet stabilt.

En anden årsag til en pludselig ændring i ens barns ammefrekvens, kan være ammespring, som viser sig ved periodevis hyppigere og længere amninger hos barnet. I denne periode ønsker barnet ofte at ligge med brystet i munden hele tiden i et par døgn. Årsagen til denne adfærd er ukendt. Før i tiden mente man at barnet ønskede at øge produktionen, men dette er imidlertid ikke fundet underbygget i undersøgelser. 
Du kan læse mere om ammespring her.

Små børn søger dog brystet af mange andre årsager end sult. Fx tryghed, ved overstimulation, hvis de fryser eller sveder, tørst, kedsomhed, suttelyst, osv. Det er vigtigt at vide, at ammebørn ikke kan spise for hyppigt, og man behøver derfor ikke frygte at barnet får mavekneb alene af den hyppige amning. Ved uro eller mavekneb efter amning kan det skyldes luft i maven. Det kan til dels undgås hvis man får bøvset barnet af lige efter amning, eller ved at cykle med barnets ben. Får barnet ofte slugt en del luft ved amningen, kan det skyldes at sutteteknikken bør justeres. Se evt. denne video.
Det er dog helt normalt, at små børn kan døje med luft i maven, især når de er helt nyfødte, og deres tarme skal vænne sig til modermælk.

Følgende er således IKKE tegn på for lidt mælk:
- Hyppig amning 
- Uro ved brystet 
- Baby sluger en flaske modermælkserstatning efter et ammemåltid 
- Dine bryster lækker ikke og føles måske bløde
- Du kan kun malke lidt eller næsten intet ud

For lidt mælk kan skyldes flere ting. Læs mere om dette her.

Ved for lav produktion anbefales supplering ikke som førstevalg, da dette kan ses som symptombehandling og ikke som en løsning på problemet. 
Tag hellere kontakt til en ammevejleder, så I kan se på problemet sammen, såfremt du mistænker, at du har for lidt mælk.

Vi bruger cookies for at sikre, at vi giver dig den bedste oplevelse på vores hjemmeside. Læs vore Betingelser og persondata

Acceptér

Book tid Til top