Akupunktur i graviditeten

10. april 2018 - Akupunktur

Der kan være flere årsager til, du overvejer akupunktur under graviditeten. Akupunktur kan bruges til lindring af almindelige graviditetsgener såsom kvalme, ødemer i hænder og fødder, uro i benene, smerter i bækken og lænd, ængstelse eller tendens til bekymringer. Det kan være, du nu er nået forbi din terminsdato og nu spejder efter alternative, bivirkningsfrie metoder til modning og igangsættelse af fødslen. Her kan akupunktur have en god effekt.

Akupunkturen har rødder i traditionel kinesisk medicin og er blevet brugt under graviditet, fødsel og barsel i Danmark siden 1970’erne. Akupunktur anses for at være en af de mest effektive ikke-medicinske behandlingsmetoder, vi kender. De fleste danske fødesteder tilbyder i dag behandling med akupunktur som smertelindring under fødslen.

Akupunkturens virkning kan forklares på to måder, afhængig af om man ser på  behandlingsmetoden ud fra en traditionel kinesisk medicinsk- eller en vestlig medicinsk forståelse. Ifølge traditionel kinesisk medicin har mennesket et energisystem (ligesom et blodkar- og nervesystem), der kaldes for meridiansystemet. Meridiansystemet består af 12 primære meridianer, der hver er tæt forbundne til kroppens organer. I meridianbanerne flyder vores livsenergi kaldet ”Qi”. Alle processer i kroppen, ikke mindst graviditet og fødsel, er påvirket af Qi. For at vi har det godt, fysisk såvel som psykisk, skal Qi kunne flyde harmonisk og frit i kroppen. Hvis Qi kommer i ubalance og ikke flyder frit, kan man med akupunktur påvirke eller aktivere specifikke punkter på meridianbanerne, og derved få sat Qi i bevægelse og forsøge at skabe en balanceret tilstand i kroppen.

Den vestlig-medicinske forklaring på akupunkturens virkning er, at man ved at anlægge nåle frigiver en lokal produktion af endorfiner, der smertelindrer i det område, nålene anlægges.

Uanset hvilket sæt briller du forstår akupunktur ud fra, ved vi, at akupunktur har en effekt på langt de fleste.

Til behandling med akupunktur benyttes nogle meget tynde nåle, designet specifikt til formålet. Behandlingen er ikke smertefuld, men nogle kan mærke selve indstikket af nålen, og andre mærker en slags summende aktivitet på indstiksstedet. De akupunkturpunkter vi i Jordemodertid benytter mest, sidder i hænder, underarm, fødder, underben og i ansigtet. Afhængigt af hvilken type akupunktur der gives, anlægges mellem 6-12 nåle under en behandling.

Foregår behandlingen i dit hjem, er det godt at finde et behageligt sted såsom sofa eller en seng, hvor du føler dig godt tilpas og ligger godt. Kommer du til os og modtager behandling, vil du blive puttet godt på en briks.

Behandling med akupunktur til lindring af graviditetsgener, kan foregå på hvilket som helst tidspunkt i graviditeten, når behovet opstår. 

Hos Jordemodertid tilbyder vi fødselsmodnende akupunktur fra graviditetsuge 37+0, hvor vi anbefaler én ugentlig behandling. Efter terminsdato anbefaler vi to ugentlige behandlinger for at fremme succesraten for en spontan fødsel og for at mindske risikoen for medicinsk igangsættelse af fødslen.

Vi bruger cookies for at sikre, at vi giver dig den bedste oplevelse på vores hjemmeside. Læs vore Betingelser og persondata

Acceptér

Book tid Til top

Book din tid her