Vandafgang

03. maj 2019 - Fødselsforberedelse

I Hollywood starter fødsler sædvanligvis med vandafgang og straks herefter kommer der presseveer - virkeligheden ser dog noget anderledes ud for langt de fleste!

Ca. 80% af alle fødsler starter med veer og kun de resterende ca. 20% starter med vandafgang. Såfremt veerne ikke følger spontant inden for de første timer efter vandafgang, bliver man tilbudt et vestimulerende-drop. Så snart vandet er gået beskytter fosterhinderne ikke længere barnet mod infektion, og derfor tilbydes fødende med vandafgang i over 18 timer antibiotika.

Vandafgang er normalt når:

  • det først optræder fra uge 37+0 med en baby i hovedstilling
  • vandet er klart (evt med hvide flager fosterfedt)
  • vandet ikke lugter dårligt
  • mor ikke har feber (så tag gerne en rektal temperatur)
  • mor stadig mærker vanligt liv

Går vandet før uge 37+0 eller ligger din baby med numsen nedad (eller i tværleje) ved vandafgang skal du ALTID lægge dig ned og ringe til fødemodtagelsen, så vi kan sende en ambulance ud til dig. Der er nemlig risiko for det vi kalder “navlesnorsfremfald” - altså at navlesnoren kan falde ned foran barnets hoved (eller der der nu er ledende fosterdel) med risiko for, at den kan blive afklemt.

Endvidere er det IKKE normalt hvis fostervandet er grønt, gult og lugter dårligt (som en fiskebutik, hvor du ikke har lyst at købe fisk fra!). Har mor feber, en øm livmoder mellem evt. veer eller mærker mindre liv end vanligt er det ligeledes unormalt.

Du skal ALTID kontakte fødemodtagelsen ved vandafgang, så du i samråd med en jordemoder kan lægge en plan for hvornår du skal komme ind til et tjek. Er du i tvivl om hvorvidt fostervandet er gået, så tag et bind på og gå rundt derhjemme i 30-60 min. mens du laver en masse squats, der åbner godt op i bækkenet. Hvis vandet er gået vil bindet herefter være tungt og vådt. Moderkage og fosterhinder vil kontinuerligt producere fostervand - vandet vil således blive ved med at løbe under resten af fødslen.

Såfremt vandet ikke går før baby er født siger man, at barnet fødes i sejrskåbe/sejrsskjorte - det sker sjældent, men Kronprins Frederik skulle efter sigende være født i en sådan og det skulle vist bringe held.

Vi bruger cookies for at sikre, at vi giver dig den bedste oplevelse på vores hjemmeside. Læs vore Betingelser og persondata

Acceptér

Book tid Til top

Book din tid her