Moderkagen

Moderkagen.

Dette finurlige, midlertidige organ, som formår at levere al nødvendig næring til barnet i livmoderen. Et organ kroppen selv kreere - og selv udstøder efter endt brug. Moderkagen er fuldstændig alfa-omega for at kunne skabe mennesker. Lidt som en plug-in til en større forsyning. Ergo, ingen moderkager, ingen børn.

Moderkagen vokser i takt med barnet under graviditeten og er cirka to fulde håndsbredder ved termin. Den har en ret kraftig lugt af jern og blod. 
Den fødes efter barnets fødsel, oftest inden for en tidsramme på en time. Moderkagen hedder også Placenta og vil være beskrevet således i din journal. Den vurderes og vejes af jordemoderen efter fødsel. En fuldkommen moderkage, der vurderes intakt og uden anmærkninger hedder F00F.

Dette lettere svampede organ har to sider, bogstaveligt talt. En side ind mod livmodervæggen, der er mørkerød og den mest blodige af de to. Den er fuld af små blodkar, der sørger for at modtage ilt og næring fra blodkarrene i livmoderen, hvorefter den sender det i barnets retning. Afiltet blod og affaldsstoffer sendes retur gennem moderkagen efter endt brug. Den fungerer i den forstand som barnets lunger. 
Barnets side af moderkagen er mere glat og blålig og kaldes også noget så fint som “Livets Træ”, grundet alle blodkarrenes forgreninger, der tydeligt ses og mærkes på overfladen. Karrene mødes, hvor navlesnoren udspringer, og med snoren i midten træder billedet af træet frem. Derudover har moderkagen to hinder, fosterhinderne, der danner ballonen rundt om barnet.  

De fleste af jer vil opleve, at jordemoderen tilbyder en lille rundvisning i moderkagen efter fødsel. Dette er et tilbud. I er efterfølgende altid velkommen til at tage den med hjem, det er jeres. Hvis ikke kasseres den.
Forholdet til denne famøse moderkage kan varierer i alt fra fascination til væmmelse. De fleste smider den ud, nogle vælger at begrave den eller lave print (som kartoffeltryk bare med moderkage i stedet), få lader den sidde, til barnets krop naturligt giver slip (det kaldes en lotus-fødsel). Din kage, dit valg.

Vi bruger cookies for at sikre, at vi giver dig den bedste oplevelse på vores hjemmeside. Læs vore Betingelser og persondata

Acceptér

Book tid Til top