Jordemodertids julekalender vol. 4

Kalenderlågerne fra d. 13.-16. december har vi samlet i dette blogpost. God læseløst. 

13. Huskeliste til mor

 • Papirer
  Pak den flossede, gule kuvert - altså din vandrejournal. Selvom vi skriver 2018, har føderierne stadig brug for lidt papir.
  Hvis I har lavet en liste med ønsker til fødslen, så husk at pak den med.
 • Tøj til baby
  Selvom baby i de første døgn ligger en masse hud-mod-hud med jer så pak tre-fire sæt tøj, der passer til årstiden. Baby bruger ca. 2 sæt tøj om dagen. De fleste nyfødte bruger str 50-56. Pak et par huer, mindst een kommer til at blive snavset når den pryder det lille nyfødte hovede. Husk strømper og en varm køredragt til de kolde måneder.
 • Babydyne
  Pak en babydyne med samt to sæt dynebetræk, da det let kan blive nasset af enten fosterfedt, mekonieum (barnets første afføring) eller andre herligheder.
 • Stofbleer
  Jeres ny trofaste følgesvend - stofbleen - skal I også have pakket en håndfuld af. De kan bruges til alt: pusle på, gylpe på (selvfølgelig ikke den samme!) og laves til kogtvandsklude, hvis baby senere hen får rød numse.
 • Toiletartikler
  Det mest nødvendige såsom tandbørster, hårbørste osv.
 • Ammeindlæg
  Højest sandsynligt får du ikke brug for ammeindlæg før du atter er hjemme igen, men for god ordens skyld ville det være en fin idé at pakke et par ammeindlæg med. Ammeindlæggenes fineste opgave er at stoppe mælken i at gennemvæde alle dine silkeskjorter mm.
 • Læbepomade og hårelastikker
  I får tørre læber af at puste under fødslen og I gider absolut ikke have hår i øjnene, så husk en god læbepomade og en hårelastik.
 • Barselstøj
  Pak løstsiddende, behageligt tøj og evt. en morgenkåbe. Husk trøjer eller skjorter, der nemt kan åbnes og ammes fra. Husk amme-bh’er og trusser med god plads til store bind.
 • Futter, klipklappere eller hjemmesko
  Hospitalsgulve er ofte glatte og kolde, og da jordemødre elsker at få jer på gulvet under fødslen, er det en god idé med et par hjemmesko eller lignende I let kan hoppe ind og ud af.
 • Det i ikke behøver tage med...
  I tænker det sikkert, så nu skriver vi det bare så I ikke behøver gruble mere over det:
  Bleer
  Bind
  Klude
  Sutteflasker
  Sut (vent med sådan en til der er styr på amningen)

14. Bevægelse under fødslen
Nogen fødende har allermest lyst til at ligge som en strandet hval hele fødslen igennem, mens andre slet ikke kan lade være med at tumle rundt i diverse stillinger.

Selvfølgelig må man under en fødsel ligge og slappe af og måske endda være så heldig at få en lille lur mellem veerne. Grunden til at jordemødre er tossede med at hive jer fødende ladies på gulvet til en omgang lambada eller vende jer rundt i sengen til en knæ-albue-leje (som mest af alt ligner en doggy-stile) er der faktisk en ganske god grund til. Bevægelse og jævnlig lejeændring har nemlig den egenskab at det hjælper jeres babyer med at trænge lettere ned igennem bækkenet og forkorter herved fødslens varighed med op til 1 time og 27 minutter! Believe me: du bliver topmotiveret for at skære knap halvanden times veer af fødslens varighed (med mindre du er en af de få, der føder på 4 timer).

En god squat øger fx bækkents diameter med 28%. Så husk på dét og det faktum at bevægelse i sig selv virker smertelindrende, når din jordemoder kl. 4 om natten opfordrer til mere eller mindre avancerede stillinger, når du mest af alt bare har lyst til at sove. og komme igen og gøre det føderiet færdig i morgen. God aktiv fødsel de damer.

15. Hæmorider
Dagens emne er et af de mere saftige, som sjældent slynges over kaffebordet til første veninde-man-ikke-har-set-i-lang-tid-vi-skal-lige-catche-up-date. Tvært imod er hæmorider et ret tabuiseret emne, hvilket er ærgerligt fordi vældig mange kvinder får hæmorider under graviditeten. Således vandrer der mange hæmoride-plagede medsøstre rundt omkring dig. En hæmoride er, ligesom en åreknude, en udposning på et blodkar. Hvis sådan en udposning kigger forbi den anale ringmuskel og ud i verden/trusserne, kaldes den en hæmoride. Hæmorider kan klø, svie og gøre ondt. Somme tider kan en hæmoride briste og forsage lidt blodpletter på toiletpapiret. Vægten fra den stadigt voksende, tunge livmoder lægger stort tryk på blodkarrene i en kvindes underliv. Dette i kombination med et elendigt tilbageløb af blod i graviditeten, skaber øget risiko for at få hæmorider. Ydermere, som om det ikke var nok, bliver mange gravide forstoppede under graviditeten som yderligere øger risikoen for de små bisser. Hæmorider mærkes som små ”ærter” på kanten af ringmuskulaturen og er ofte ømme ved berøring. Du kan forebygge hæmorider med at få enden og stængerne i vandret (sofa) flere gange om dagen, lave venepumpe øvelser og knibeøvelser for nummeren flere gange om dagen, forebygge forstoppelse (kål, kål, kål, vand, kål, dadler, osv.), tage dine toiletbesøg i ro og mag og ikke ase og mase for meget. Der findes flere forskellige måder at behandle hæmorider på, det er egen læge virkelig klog på. Langt de fleste hæmorider kryber tilbage i varmen og forsvinder, når du er færdig med at være gravid. Man får til gengæld en sød baby i belønning for det hårde arbejde.

16. Forandringer i fars hjerne efter han er blevet far
Vi ved at kvindens krop fra naturens side ”tuner sig ind” på at blive mor allerede i graviditeten. Hormoner og psykologiske processer forbereder hende til hendes livs måske største omvæltning. Meeeen, nu skal det ikke hele tiden handle om damerne med maverne. Naturligvis bliver en mands krop også klar til at blive far. Naturen har gjort sit arbejde ordentligt. Der sker flere hormonelle forandringer i fars krop efter fødslen, som gør fars krop mere klar på at kunne zoome ind på livet med et spædbarn. Vi ved bl.a., at en nybagt far-mandekrop er i stand til at opnå ligeså høje niveauer af tilknytnings- og kærlighedshormonet oxytocin som en nybagt mor, hvis han vel og mærke bruger en masse tid med sin nyfødte. Desuden sker der også varige forandringer i fars hjerne. Vi ved, at fædres hjerner bliver mere empatiske og opfatter samværet med det nyfødte barn mere positivt end mænd, der ikke er far. Så er du en af de mænd, der egentlig synes spædbørn er både kedelige og somme tider små-irriterende, så vil du sandsynligvis blive hjulpet godt på vej ved de fysiske forandringer i din krop. Det er jo meget dejligt at tænke på, hvis du (som mange mænd) måske har lidt svært ved at forholde dig til, hvad det egentlig er, der skal foregå - at du, kære mand, skal blive nogens far.

Vi bruger cookies for at sikre, at vi giver dig den bedste oplevelse på vores hjemmeside. Læs vore Betingelser og persondata

Acceptér

Book tid Til top

Book din tid her