Jordemodertids julekalender vol. 6

21. Støtte under fødslen
Hjælp og støtte til en fødende kvinde i fødsel, har større betydning end man måske lige skulle tro. Alle kan forstå, hvordan tanken om at være alene og at føle sig ensom under fødslen er forfærdelig. Lige dér, i en af de mest fysisk, ekstreme oplevelser i en kvindes liv, har man brug for en velkendt klippe, der kender én, hepper som en cheerleader på coke, roser og skænker litervis af saftevand. Nogle kvinder kan udefra se ud som om, de klarer skærere selv og trækker sig måske lidt væk fra de andre personer i rummet og vender opmærksomheden indad. Man må aldrig forveksle den reaktion, med at tro at kvinden ikke har brug for støtte og nærvær fra den eller de personer, der kender hende og er omkring hende. WHO har kortlagt hvilken effekt både følelsesmæssig og fysisk støtte har under fødslen; altså både tilstedeværelse, forklaringer, forsikringer samt fysisk støtte og vejledning, der lindrer den fødende kvinde. Kontinuerlig tilstedeværelse af en velkendt person, f.eks. kvindens partneren, søster, mor eller en veninde øger sandsynligheden for en ukompliceret fødsel. Helt konkret vil god støtte under fødslen, nedsætte risikoen for fødsler ved kejsersnit, tang og sugekop. Stabil tilstedeværelse af en velkendt person synes at have en positiv indvirkning på kvindens oplevelse af fødslen, ligesom det nedsætter hendes behov for smertelindring. Desuden, og dette er en god ”sællert”, reducerer støtte under fødslen varigheden af fødslen. Ikke nok med at jeres fødselshjælpere er søde, de reducerer også smerte og hakker minutter af fødslen. Sejt.
Dagens låge er derfor en hyldest til alle jer derude, der enten har været eller snart skal være med som støtte under fødslen. I er uundværlige. I vil muligvis modtage vrisne kommentarer og hårde enstavelses-svar undervejs. I vil muligvis blive afvist i nogle af jeres gode tiltag og initiativer under fødslen med massiv søvnmangel som ekstra krydderi. Men godtfolk, lad det glide af. I er jeres vægt værd i guld. Tak for hjælpen, kærlig hilsen jordemødrene.

22. Råd til store-tudedag
Sådan rundt regnet 3-4 dage efter fødslen, er der store hormonel-flyttedag i mors krop. De graviditetsbevarende hormoner falder og viger for en eksplosiv stigning i bl.a. de hormoner, der regulerer produktionen af modermælk. Den store hormonelle rokade resulterer i, at den blivende modermælk løber til, det vil sige lander i tanken + taphanen = brystet + dertil hørende brystvorte. Den dag vil ens brystparti føles som det er ved at sprænges af mælk og ødemer. Således pågår en intens Dolly Parton–dag, hvor man under INGEN omstændigheder skal krammes alt for hårdt (av). Mændene bliver typisk vældig begejstrede og tænker: ”Wow, er dette fremtiden!?”. Du som mor, vil oplagt tænke: ”Det er forhåbentlig løgn, jeg har bryster ud under armhulen!”. Men bare rolig mutti, størrelsen og følelsen i brysterne vender tilbage til tilnærmelsesvis normal, eller i al fald en ny-mor-normal i løbet af den følgende uge. Den samme dag er for mange fyldt op af en gevaldig følelsesmæssig rutsjetur, som kaldes post partum blues. Svingturen er kendetegnet ved en forbigående tristhed, stigende følsomhed, tendens til at fælde mangt en tåre, at føle sig overvældet og overrumplet af alt det, der sker i tiden efter fødslen. Dels er du lige blevet mor, hvilket jo egentlig er vildt nok i sig selv. Og dels sker der store fysiske, for nogen overvældende forandringer og mange skal lige vænne sig til deres nye/gamle/morkrop. Det kan føles paradoksalt at være helt tudefjæs og følsom kort tid efter man har født det sødeste barn i verden. Man burde jo være lykkelig, det er alle jo...på insta i hvert fald. Denne dag er muligvis lidt tiet hen og glemmes hen ad vejen og i farten i det videre moderskab, men det er rart at vide, at den kommer - både for dig selv og dem, der skal være tættest omkring dig efter fødslen.
Denne dag bør I tage alting i langsomt tempo og aflyse alle aftaler og ikke laver så meget andet end at holde om hinanden (igen husk det, med de ømme bryster) og beundrer jeres nyfødte, og husk mænd at skærm den nybagte mor fra for mange deprimerende nyheder fra den store verden og se for guds skyld ikke Titanic eller Love Actually, så åbner sluserne for fulde gardiner.

23. Isbind
Skal fruen føde lige straks? Så vær årets julehelt og fabrikér et eller flere isbind. Isbind benyttes til at køle og smertestille ømme understel med eller uden fødselsbristning efter fødslen. Isbind er effektive til at få hævelsen til at falde, fordi den køler og smertelindrer. Følg guiden:

1. Frem med et bind og gør dette vådt af vand, hele bindet skal gerne være vådt
2. Put isbindet i en pose
3. Læg bindet fladt i fryseren
4. Vent på at fryseren, gør sin ting
5. Tag isbindet ud af fryseren. Det må IKKE komme direkte på huden, så husk ALTID et stykke stof (stofble, viskestykke eller lignende) omkring for at undgå forfrysninger
God kølende fornøjelse! 
PS: det er vist mest kvindfolk, der læser med herinde, så I kan måske også bare lave dem selv.

24. Forløsningen af et julebarn
Jesus blev som bekendt forløst i landlige omgivelser længere sydpå for en hel del år siden. Hans forældre tog alting oppefra og ned, i stedet for at stresse rundt til gravidyoga og fødselsforberedelse. De oplevede en fødsel, der foregik i en staldbygning, hvor forældrene måtte søge ly for natten. Drengens fødsel forløb eftersigende i ro og mag uden nævneværdige komplikationer og med fuld APGAR. Rygtet siger dog, at drengen blev født som den lede stjernekigger. Den gæve Maria har også, i henhold til evangeliet, haft roen til at blive på barsellejet efter fødslen og koncentrere sig om det væsentlige: ro med det lille barn og at få startet en amning. De hellige tre konger skulle lige have tid til at ankomme og overrække barselsgaverne. De fik et vink med en vognstang, da stjernen (den lede stjerne, igen) stod over fødestedet i Betlehem. Så lidt mere end fire timer i barselssengen har hun nok fået. Dog var der én ting, som vi begræder, nemlig at hun vist ikke havde en jordemoder ved sin side under fødslen af selveste Jesusbarnet. WHO anbefaler at alle kvinder tilses og vejledes af små enheder af jordemødre i deres graviditet. Det er simpelthen det, der giver bedst udkomme for mor og barn. Det vil vi derfor anbefale til alle kvinder i verden. Ligeledes vil vi anbefale at føde i et lunt rum, frem for et krybberum. Der er f.eks. sjældent hverken stabile temperaturer eller rindende vand i krybberum, siger vores erfaring.
Jordemodertid ønsker jer en dejlig juletid. Skulle I komme til at gå i fødsel i juledagene, så husk at I vil blive mødt af jordemødre der, flankeret af smil og juleaccessoires, vil byde de nye verdensborgere velkommen med stor juleglæde.
Juleknus fra Anna og Anne samt de to ammekoner Naja og Marit

Vi bruger cookies for at sikre, at vi giver dig den bedste oplevelse på vores hjemmeside. Læs vore Betingelser og persondata

Acceptér

Book tid Til top

Book din tid her