Gravid efter fertilitetsbehandling

For nogen kvinder, er vejen til moderskabet hverken lige eller enkel. Forud for titlen mor (og far) kan der være en lang historie med ægudtagninger, hormonbehandlinger, insemineringer, gentagne tab eller doneret æg eller sæd. For nogle har det varet måneder og for andre varer kampen flere eller mange år.

Forskning tyder på at stressniveauet og kvinders psykiske tilstand under fertilitetsbehandling er sammenlignelige med alvorlige sygdomsforløb. Så selvom kvinder i fertilitetsbehandling ikke nødvendigvis har en sygdom, der forsinker graviditet så OPLEVES det mentale pres af fertilitetsbehandling som enormt stort. Som en helt, vildt hård periode, hvor uvished, ventetid, et hav af undersøgelser og behandlinger domminerer horisonten. Hvor undfangelse udvikler sig til en kamp for at blive forælder.

Og pludselig lykkes det og I står med en positiv graviditetstest i hænderne. Lykken er naturligvis kolossal, men med stor lykke, følger stor angst. Alle, der har været i fertilitetsbehandling, har overvejet OM det lykkes og den tanke slipper naturligvis ikke grebet om jer fra den ene dag til den anden. Især hvis der er mislykkede graviditeter i baggagen.

Fertilitetsbehandling er for mange en slidsom kamp og det kamp-mode fortsætter ind i graviditeten. Sjældent er graviditet ved brug af fertilitetsbehandling (afhængig af omstændighederne) en ”diagnose” i sig selv. Og det er jo dejligt, at ICSI eller IFV ikke betragtes som en risiko i sig selv. Om end føles det for mange helt surrealistisk lige at have overkommet et af livets store slag og så blive behandlet som ”en helt almindelig” gravid kvinde med lysår imellem samtaler og scanninger. Det er for mange et paradoks i den tidlige graviditet og mange kvinder tilkøber ekstra scanninger og jordemodertjek for at få ro på nerverne og vished om alt er ok.

Ængstelighed for at glæde sig for tidligt og angsten for (endnu engang) at blive skuffet fylder for rigtig mange i graviditetens første måneder. En forsvarsmekanisme for dem, der er blevet skuffede før. For mange sker der en forløsning (eller formindskelse) i den angst, når I begynder at mærke en lille baby møffe rundt indvendigt hver dag. Så ofte er glædesfølelserne mere forsigtige og lettelsen mere tilbageholdende. Som en langsom forelskelse. Det er totalt i orden. Men I føler jer ofte forkerte overfor omgivelserne der velmenende spøger: ”Årh hvor dejligt, er du ikke bare mega glad?” og ”jo og mega bange” ville da ikke være helt skævt. Fertilitetsbehandling trækker tråde langt ind i graviditeten, afhængig af forløbet. Er du gravid efter fertilitetsbehandling eller har du veninder i den situation i nærheden, så vid at TID og RO og FORSTÅELSE er de vigtigste faktorer for at turde hengive sig og stole på sin krop og graviditet efter en tur i fertilitets-tornadoen. Du sætter selv tempoet for at købe baby-ting og hvornår og hvem, som skal kende til graviditeten. Der findes ikke en opskrift, den skaber du og I – i eget tempo. Tal pænt til din krop og til din baby. Øv dig i at give efter og tage imod barnet. Også i graviditeten. For den findes jo lige nu og vil frem i verden.

Alle jordemødre ved, at selvom kvinder, der har været i fertilitetsbehandling nok er mere bekymrede er I MEGA badass og virkelig lidt pylrede. Vores indtryk er, at I er gode til at skelne mellem bagatel-problemer og så ægte problemer. Nogle gange skal vi næsten hjælpe jer lidt til at turde brokke jer over mavesyre eller hævede hænder. For det er jo bare en del af graviditeten og den sætter i pris på, mere end nogen anden.

Vi bruger cookies for at sikre, at vi giver dig den bedste oplevelse på vores hjemmeside. Læs vore Betingelser og persondata

Acceptér

Book tid Til top