Forberedelse til fødslen

10. april 2018 - Fødselsforberedelse

Sætningen “Min indstilling til fødslen er, at mange andre kvinder har født før mig, så det kan jeg nok også finde ud af...”, møder vi ofte.

Dette er absolut en fin og sund indstilling til fødslen som værende en almindelig del af en kvindes liv, så længe man ikke bagatelliserer behovet for forberedelse til den forestående fødsel og undervurderer den store hjælp, god forberedelse kan være. Selvfølgelig kan man føde uden diverse vejrtrækningsøvelser og uden en masse viden om fysiologi. Det er sågar muligt at føde uden hjælp fra en jordemoder. Det vil vi dog ikke anbefale nogen. Ej heller vil vi råde nogen til at fravælge forberedelse til fødsel og forældreskab.

Kvindens oplevelse af fødslen vil altid være subjektiv, partnerens oplevelse vil formentlig være en anden. Når det kommer til forberedelse til fødsel, vil der derfor altid være tale om en generaliserende vurdering af effekten af hjælpemidler under fødslen. Altså vil det være individuelt fra fødsel til fødsel, fra kvinde til kvinde og par til par, hvad der virker godt og mindre godt. Én ting er dog håndgribeligt: det er svært at lære noget som helst, når man har veer hvert tredje minut. Forberedelse forud for fødslen giver et forspring og muliggør en stillingtagen til forskellige værktøjer, man kan tage i brug når forestillingen er begyndt.

Fødselsforberedelse er, eller bør være, mere end blot faktuel viden om fødslen og praktisk information. En fødsel er en enestående begivenhed, hvor kroppen i højere grad end hovedet skal arbejde og have gode omstændigheder for at kunne arbejde. I dagens Danmark er urkvinderne oftest parkeret i et forglemt, støvet hjørne. De fleste af os er ikke vant til den fysiske hengivenhed til slagets gang i kroppen og til den anstrengelse, som en fødsel kræver af os. Vores hypotese er, at der derfor er stort fokus på smerte og smertehåndtering i dag, da den er os uvant og fremmed. Derfor bør fødselsforberedelse søge at forene det fysiske og det psykiske. 

“At komme ned i kroppen” er et dejligt og lettere falleret 70’er-udtryk, men ikke desto mindre beskriver det meget godt, hvad det kræver for at kunne “være til” i en fødsel: At slukke for så megen tankeaktivitet som muligt og stræbe efter at fokusere på næste vepause. Ikke så meget mere. I denne øvelse ligger også det enorme mentalarbejde, hvor man i slutningen af graviditeten forsøger at forberede sig på hvad som helst; på kontroltabet, bliver det vandafgang, veer, kejsersnit, i vand, i seng, med kop eller en lang pressefase osv.

Hvis man beslutter sig for at løbe et marathonløb, træner man typisk i en længere periode forud for selve løbet. En fødsel bliver ofte sammenlignet med at løbe et marathon. Forbruget af kalorier er f.eks. sammenligneligt. En vigtig forskel er dog, at der i graviditeten kun kan være tale om mental forberedelse samt en tilegnelse af fysiske teknikker, der formentlig kan lette fødselsprocessen. Vi ved reelt først hvilke teknikker, der virker, når fødslen er i gang.

Vi er vant til at kunne strukturere og organisere vores liv. For mange mennesker repræsenterer graviditet og fødsel et tab af kontrol, omend det er ønsket og glædeligt. Fødselsforberedelse kan give et bud på, hvordan man håndterer det kontroltab, hvordan man handler under fødslen; midt i al smerten, spændingen og det hårde arbejde. Man kan diskutere, hvorvidt fødselsforberedelse også er et forsøg på at systematisere i tanker og krop, for at man mentalt føler sig mere med og klar på situationen.

At kunne fokusere på- og koncentrere sig om det væsentlige under en fødsel, er helt essentielt. Vearbejde kræver, jo længere man når i fødslen, fuld koncentration. Derfor bør der være tilstrækkeligt med mental ro til, at en kvindes energi kan bruges på de rigtige ting. Derfor er det for mange dejligt at have faktuel viden om fødslen, om forløbet, faserne, smertelindring, udfordringer osv. på plads, så man i det mindste ikke skal bruge krudt på de tanker.

Og så er der det med vesmerter, eller endnu vigtigere - oplevelsen af dem. Vi ved, at I oplever mindre smerte, hvis I føler jer trygge under fødslen. Og at I oplever mindre smerte, hvis der er en kontinuerlig hjælper til stede under fødslen, f.eks. partner eller en jordemoder. Vi ved, at vehormonet oxytocin, der er helt afgørende for vearbejdet, skal have gode betingelser for at kunne producere stærke veer. Det og en masse andre pointer vil vi rigtig gerne indvie jer i.

Vi ønsker at give jer en realistisk, fødegangsnær fødselsforberedelse, hvor der i høj grad er fokus på partnerens rolle under fødslen og på dannelsen af en familie. Hvor I bliver præsenteret for de, synes vi selv, vigtigste emner om fysiologi og fysiske, praktiske hjælpemidler, så I kan blive klædt godt på til den helt forrygende, uforglemmelige oplevelse det er at blive forældre.

Vi bruger cookies for at sikre, at vi giver dig den bedste oplevelse på vores hjemmeside. Læs vore Betingelser og persondata

Acceptér

Book tid Til top