Fars forberedelse til fødslen

23. september 2018 - Fødselsforberedelse

Man siger at bag enhver stor mand, står en stærk kvinde. I vores felt er det omvendt. Under fødslen, har kvinden brug for sin partner.

Billedet tilhørende denne blogpost, så dagens lys på et af vores fødselsforberedende hold. En far har, med et sarkastisk glimt i øjet, luftet hans ængstelse for at skulle deltage, hjælpe til og tage del i hans barns fødsel.

Mange fædre har i tidens løb betroet os, at de i relation graviditet og fødsel føler sig lidt overset og måske endda lidt i vejen. I graviditeten føler nogle mænd sig til jordemoderkonsultationerne som ”ham spasseren i hjørnet” (citat fra kommende far) efter de har uddelt deres CPR nummer og under fødslen som en kejtet skikkelse uden formål på fødestuen. Worst case. At fars plads og potentiale under graviditet, fødsel og barsel ikke hædres.
Systemet omkring graviditet, fødsel og barsel har primært fokus på mor og barn/børn. Vi ved, at der er forståelse for dette og at vordende forældre først vil sikre sig at alt er ok med mor, maven og barnet inden alle de andre spørgsmål melder sig.

Under fødslen fødes et barn (eller flere børn), en mor og sædvanligvis også en far. Optimalt burde fødslen af hele familien, i højere grad blive hædret og få større fokus.
For vi som jordemødre har STOR gavn af samarbejdet med mænd der er klædt på til at skulle deltage i fødslen og i tiden efter fødslen. Mænd der kan bistå deres kvinde, som er forberedte på forskellige scenarier i fødslen, som har ideer og forslag til smertelindrings- og afspændingsteknikker og som er forberedte på afvisninger og magtesløsheds-episoder under fødslen. Mænd der ved, hvordan de bedst understøtter en ammeopstart og kender barnets tidlige sprog og tegn. Og så videre og så videre…

Mange mænd er handlingens mænd, jeg kan godt forstå at de kan synes det er vanskeligt ”bare” at være støttehjul til fødemor. Men nogen skal være det og jeg kan trøste jer med, kære mænd, at naturen har tænkt over det. Det har vist sig, at mænd tåler vesmerter ret dårligt. Den klarer vi for jer.

Til gengæld skal I være med. Ikke blot i skikkelse men i handling og intention under fødslen. Holde i hånd, rose hende, give kold klud på panden, minde hende en trilliard gange om hvad I laver og om at hun skal trække sit vejr, at opmuntre hende og i det hele taget være trofast ved hendes side. I vil blive benovede, over den fantastiske krop som kæmper, møder mure, kommer over og kæmper videre. Så I kan blive mor og far.

Vi ville så nødig undvære jer, mine herrer. Vi ved, at tryghed i fødslen skaber bedre fødselsforløb. Tilstedeværelse af partner eller anden nær person reducerer smerter under fødslen, skaber mindre fødselsangst og forkorter fødslens varighed. Vehormonerne har det simpelthen bedre, når fødemor er tryg.

Vi slår et slag, for at klæde de kommende fædre godt på. Så I ved hvor I skal stå. Hvorfor I skal stå med og hvad I skal give jer i kast med på fødestuerne eller i stuerne under fødslen landet over. Det hedder FødselsFARberedelse.

Vi bruger cookies for at sikre, at vi giver dig den bedste oplevelse på vores hjemmeside. Læs vore Betingelser og persondata

Acceptér

Book tid Til top

Book din tid her