Fars fødsel

07. april 2018 - Fødselsforberedelse

Når der fødes et barn, fødes også en mor - og som oftest også en far. Fars tilstedeværelse under graviditet, fødsel og barsel, har i løbet af de sidste få årtier ændret sig markant. Først i 1980’erne blev det normen, at far deltog til barnets fødsel. Ivrige fædre gjorde protest mod at blive ekskluderet fra forløsningen af deres barn under ungdomsoprøret i slut 1960’erne-start 1970’erne. Der fortælles historier om, hvordan fædre mod deres vilje er blevet slæbt ud af fødestuerne eller har lænket sig til fødelejet. Det er svært at forestille sig i en tid, hvor far/partner deltager til langt størstedelen (ca. 95%) af danske fødsler. 

Således er fars rolle på føde- og barselsscenen en ganske ny af slagsen, og er stadig igang med at blive defineret. Flere forskere påpeger, at mænd i disse tider skriver verdenshistorie, når de i så høj grad er en del af deres børns helt tidlige liv.

Mange fædre ønsker i dag at spille en aktiv rolle. Som jordemødre er det vores klare opfattelse, at langt de fleste fædre in spe ønsker at deltage, at blive inddraget og at blive forberedt på fødsel og forældreskab. I disse år formes og modelleres far-rollen. Det er en spændende tid, hvor der er en dynamisk debat om emner som fars rolle under fødslen, far og det lille barn, far på barsel og videre af samme skuffe. Der foreligger derfor ikke et entydigt svar på, hvor far skal stå i et (traditionelt set) kvindedomineret miljø under graviditet, fødsel og barsel. Der forekommer heller ikke store mængder forskning om far og hans evner og muligheder, i al fald ikke set i forhold til mor.

Det er klart, at den gravide kvindes rolle hverken kan eller skal undervurderes. Far er, sat på spidsen, ikke nødvendig for at fødslen kan foregå. Det er mor selvsagt. Dette oplæg skal ikke ses som en fanatisk missionering for ligestilling, hvor far og mor skal kunne og gøre de præcis samme ting. Naturen taler sit tydelige sprog, især hvad angår et helt lille spædbarn og dets behov. Meget enkelt sagt, har barnet behov for sin mor. Men vi ønsker at bidrage til diskussion om definitionen af fars rolle i nutidens faderskab. Ligeledes ønsker vi, at være med til at nuancere billedet af fars evner og muligheder under graviditet, fødsel og barsel.

Vores samfund har mange forventninger til fædre i dag. Fædre forventes at deltage til scanninger, en eller flere jordemoderkonsultationer, til fødselsforberedelse, til selve fødslen, i tiden efter fødslen og i pleje og omsorg for det lille barn. Det forventes ydermere, at han holder barselsorlov - og gerne mere end 14 dage! Betragter man mængden af forberedelse og information tilrettelagt fædrene, finder man hurtigt, at denne er sparsom.

Meget tyder på, at vi befinder os i en brydningstid, hvor mange fædre decideret ØNSKER at have en plads i kapitlet om deres barns start på livet. Vi har i Jordemodertid, af respekt for dette ønske, kreeret fødselsforberedelse med fokus på far. Vi har kaldt denne type forberedelse for fødselsFARberedelse. Vi vil dykke ned i emner omhandlende fars rolle under graviditet og fødsel, om fars evner som nybagt far i omsorgen for det lille barn, og om fars følelsesmæssige reaktion på faderskabet.

Fødselsforberedelsen er tilrettelagt for par og vil desuden rumme forberedelse til fødslen i klassisk forstand, hvor vi gennemgår fysiologisk baggrundsviden om fødsel og tidlig barsel, tiden med det nyfødte barn, om amning og tips til vejrtrækning og bevægelse under fødslen osv. Og bare rolig, der er også en masse om dig, mor.

Vi bruger cookies for at sikre, at vi giver dig den bedste oplevelse på vores hjemmeside. Læs vore Betingelser og persondata

Acceptér

Book tid Til top

Book din tid her