Fødselsbristning

Noget af det, de fleste kvinder frygter mest ift fødslen, er at få en bristning, der involverer ringmuskulaturen. Heldigvis sker dette ikke så tit.

I 2017 var det omkring 3,7% af de førstegangsfødende og 1,1% af de fleregangsfødende, der fik en bristning, der i større eller mindre grad involverede ringmusklen. Til gengæld er det omkrig 86% af alle førstegangsfødende, der får en mindre bristning, der kræver syning efterfølgende.

Risikoen for bristninger afhænger af flere faktorer, som fx elasticiteten af huden og vævet omkring fødseludgangen, størrelsen på barnet, fødslens varighed og om der anvendes en sugekop til forløsningen.

En ting vi ofte bliver spurgt om er, hvorvidt man selv kan gøre noget for at mindske risikoen for for store bristninger, og det er der faktisk noget der tyder på - i et vist omfang i hvert fald! Vi ved jo ikke, hvordan vores væv er dernede på forhånd, så lov os nu at huske på, at det hverken er din eller din jordemoders skyld, hvis du får en bristning, og at præmien, der følger med, er hele bristningen værd.

Ting I kan forsøge:

1. Det tyder på, at massage af mellemkødet i ugerne op til fødslen kan smidiggøre vævet og dermed nedsætte risikoen for store bristninger. Brug fx en vulvabalsam og masser gerne såvel mellemkødet og bunden af skeden.

2. Varme klude på mellemkødet under selve presseperioden kan -udover at virke smertelindrende - øge blodgennemstrømningen og hermed øge elasticiteten i vævet, og dermed mindske riskoen for store bristninger.

3. I presseperioden kan man fint være stående eller i hugstilling til at starte med, men til den sidste del af presseperioden er det en fordel, ift bristningens størrelse, at man fx komme i sideleje for at jordemoderen har det bedste udsyn ift at styre farten på forløsningen af barnets hoved og kan guide dig i at gispe.

4. I graviditeten er det en god idé at tænke på at spise sundt og motionere regelmæssigt.

5. Anskaf dig evt. en Epi-NO, der er et "apparat" (se billede), man kan bruges til at træne og styrke bækkenbund med, såvel før som efter fødsel. I graviditeten kan den også bruges til langsomt at udvide vævet for hermed at nedsætte risikoen for for store bristninger.

Og husk så: alt der kan strækkes kan trækkes sammen igen.

Vi bruger cookies for at sikre, at vi giver dig den bedste oplevelse på vores hjemmeside. Læs vore Betingelser og persondata

Acceptér

Book tid Til top