DU fødte

Vi har lagt mærke til en tendens – at en metode til vejrtrækning eller ve-mestring, en jordemoder, personalet på fødegangen eller ens partner, bliver tildelt ordene
”jeg kunne aldrig have gjort det uden dig”.

Vi ved, hvor de ord kommer fra. Fra et kærligt sted, der udtrykker taknemmelighed over den hjælp, der er givet under den kæmpe præstation, det er at føde et barn. Men vi kan ikke lide, den betydning og understrøm, den sætning også rummer.

Når vi arbejder på fødestue, til hjemmefødsel eller hvor festen nu måtte foregå, gør vi en dyd ud af at huske jer på, at det ikke er os men DIG der fødte. Til at løse den kamp, det er at overvinde det enorme fødearbejde, var der kun én - DIG og det er DIG der skal have medaljen. Jordemoderen skal ikke have æren, æren er din.
Især første gang man skal gennemgå en fødsel, er der en masse usikkerhed forbundet med processen. I stiller jer selv spørgsmål som ”hvordan kommer veerne til at føles?”, ”hvordan kommer jeg til at reagere?”, ”kan jeg klare smerterne?”, ”kan jeg klare det?” (helt naturlige tanker) men de store spørgsmål skal finde hjem efter fødslen og bindes sammen med den vigtige fortælling, at det var DIG der fødte.

Dette skriv skal IKKE fungere som en nedgradering af betydningen af forberedelse, af hjælp og metode men snarere at huske de gravide og nybagte mødre på, at de skal tage ejerskab over deres fødsel. De skal øve sig I, at være stolte over hvad de har gjort og over hvor stærke og modige, de har været. Uaset om barnet ser dagens lys i et badekar på en fødestue eller på en operationsstue efter kejersnit. Fødslen er din. Du løste den.

Det har stor betydning for ens følelse af selvrespekt og integritet på tærsklen til et moderskab, hvor man konstant udfordres i netop det. Fødsler kan være livsændrende oplevelser, de kan være bestyrkende eller de kan være traumatiserende. Fødslen bliver på en må jeres følelsesmæssige trædesten til forældreskabet. Nogle nybagte mødre bruger en masse energi, på at behandle fødselsoplevelsen imens andre flyver afsted på en stoltheds-sky.

Vi har arbejdet med fødsler i tilsammen 14 år – vi har aldrig set en mor, der ikke gav den alt hvad hun havde.

Vi bruger cookies for at sikre, at vi giver dig den bedste oplevelse på vores hjemmeside. Læs vore Betingelser og persondata

Acceptér

Book tid Til top