28. november 2019 - Fødselsforberedelse

I tidligere tiders Danmark så indlæggelsestiden efter fødslen helt anderledes ud, end de gør i dag. Der var i højere grad længere tid til at de nybagte forældre, kunne lande som familie i favnen på et stort, vidende hospital. Tidligere (bevares for 30-40 år siden) var indlæggelse i op til en uge normalen, siden er denne gradvist blevet forkortet. I takt med at hospitalerne holder på de nybagte forældre i kortere og kortere tid, kommer der er et nyt gab, hvor forældrene mere overlades til sig selv og sundhedsplejerskens hjælpe og vejledning efter fødslen. Ambulant udskrivelse 4-6 timer efter fødslen er blevet et vilkår, som mange danske forældre må forholde sig til. Helt enkelt, løslades helt nye forældre fra hospitalerne og står i en helt anden situation, end havde barnet været nogle dage gammelt.
Tænk hvor mange begivenheder der sker i et barns første leveuge - den første amning (og uendeligt mange siden), første lort, første lur, første skrigetur, mælken løber til, blødning efter fødslen, hormonelle rutscheture, smerter efter fødslen og vi kunne blive ved. I disse tider er nybagte forældre, der skal modtage barselsgæster absolut HELT nybagte. Helt sprøde, overvældede og trætte fra føderiet. Midt i ammeopstart, ømt understel, tidlig tilknytning og formentlig max 2 timers sammenhængende søvn siden barnet tittede ud i verden. 

At vise sin nyfødte tronarving frem for de vigtigste personer i ens liv, er en stor og uforglemmelig oplevelse. Et helt nyt familiemedlem. ALLE står på spring omkring jer og er klar til at nusse, kysse og beundre vidunderet. Helt forståeligt. Men når omstændighederne for at være nybagte forældre i Danmark ændrer sig, må diskussionen om omgivelsernes opførsel ligeledes tages. Så denne bidrager vi til her!
Vi ved, at en stærk kaffe-kultur i Danmark i høj grad lægger op til at I, de nybagte forældre, skal åbne dørene og have kaffe+te+småkage parat, når I får gæster. Væk med den tanke. Gør jer selv den tjeneste, at bede jeres gæster om have noget med. Om det er dagligvarekøb, kage, aftensmad til to dage eller hvad end I står og mangler. Og så skal de “betale baby-syn-leje” i form af hushjælp - opvask, støvsugning (ikke når lillemor sover!) eller tage skraldet med ned inden de går. Og de søger selv for at lave kaffe - basta!

Ligeledes bør I overveje at aftale besøgstider, ligesom hvis I befandt jer på en barselsgang. Hvis alle bedsteforældrene, de bedste venner samt søskende skal nå at kigge forbi i barnets andet levedøgn (hvor nyfødte ofte helst vil bruge hele dagen med babs i munden), kommer dagen til at gå med fremvisning og (hyggelige) forstyrrelser fremfor det ALLERMEST tidskrævende - amning. I har jo mindre tendens til at sidde med bare attributter fremme i stuen og forsøge at kringle en gnaven baby til brystet, når hele svigerfamilien er kommet til taffel. Det kan skabe for lange pauser mellem amningerne, amninger hvor teknikken kokser pga. publikum og en overstimuleret baby som kan få stor betydning for hvor hurtigt mælken løber til, betydning for jeres oplevelse af amning og dernæst barnets trivsel.

Nybagte forældre skal have RO og SERVICE. SoMe er nok ikke så tydelige i at forventningsafstemme med hvor tosset barselslivets første uge er. Hermed - den er TOSSET. Ikke alle kommende bedsteforældre (der jo er ramt af et øjeblikkeligt vanvid af kærligheds- og glædesrus og kan dermed erklædres sindssyge i gerningsøjeblikket) kan ikke altid sætte grænser (læs sjældent). Derfor må i udstikke tydelige ordrer til jeres omgangskreds.
Denne her tossede tilstand, for nybagte og balrede forældre forventes at være værter, skal ændres lige med det vuns og I går forrest.

GOD BARSEL!

Vi bruger cookies for at sikre, at vi giver dig den bedste oplevelse på vores hjemmeside. Læs vore Betingelser og persondata

Acceptér

Book tid Til top

Book din tid her