Afføring under fødslen

Et spørgsmål, de fleste jordemødre ofte får (og som vi ved, endnu flere tænker): afføring under fødsel.
Efter en rundspørge i frokoststuen stod det klart, at dette emne ville flere ønske, de havde vidst mere om.

Vi har lyst til at sige “don’t think about it”, men det gør I.

Mange vil i fødslens helt spæde begyndelse have et spontant behov for flere toiletbesøg, hvor kroppen selv tømmer ud, hvad den ikke skal bruge de næste dage. Dette kan desuden være et tegn på, at fødslen så småt er på vej. Afførring kan være diarre-lignende og ofte flere gange dagligt. Snedigt af kroppen, at lave bedre plads til en baby snart på vej.
Andre oplever ingen forandringer her og kan have ønske om et klyx undervejs. Et klyx er en rektalvæske, der som ordet lyder gives i endetarmen. Det bør ikke være smertefuldt, men kan føles…specielt. De fleste i fødsel har brug for en hjælpende hånd fra jordemoderen til administrationen af klyx og vil hurtigt herefter (efter ca. 10 min.) opleve en spontan toilettrang grundet væsken, der blødgør afføringen.

Så kunne næste spørgsmål være - er jeg da sikker på, at jeg ingen afføring har under fødslen?
Og nej. Det er ikke helt sikkert, men skulle der være en lækage, fjernes dette straks. Sker dette på lejet, skiftes underlaget in the blink of an eye.
Der er meget andet på færde i kampens hede og jordemoderen forsøger at holde seng og stue ryddelig som en ninja. Måske opdager du eller I ikke noget, måske I gør.

Afgang af afførring er en naturlig del af fødslens sidste fase - og et godt tegn på en snarlig fødselsdag. Barnets hoved presser mod endetarmen, jo tættere det når på fødselsvejens udgang. Hvis der er afføring tilbage i tarmen, vil dette oftest presses ud, inden barnets hoved fødes.
Ergo - nogle vil opleve, at hvad der nu måtte være, fandt vej ud inden fødslen. Andre vil opleve, at der undervejs vil være afgang af afførring. Og igen, hvis muligt “don’t think about it”.

Summa summarum - afføring under fødsel er oftest tegn på at fødslen nærmer sin afslutning.
Uanset hvor meget, du end måtte holde igen, vil det finde vej ud. Det er okay.

God fødsel, afførring eller ej.

 

Vi bruger cookies for at sikre, at vi giver dig den bedste oplevelse på vores hjemmeside. Læs vore Betingelser og persondata

Acceptér

Book tid Til top