3 ting ingen fortæller dig om graviditet VOL I

Langt de fleste kvinder kender til fænomener som graviditetskvalme og strækmærker. Der er imidlertid nogle emner, som man sjældent hører sine veninder fortælle om og som mange, ikke alle, gravide oplever. Her kommer et udpluk:

• Øget tissetrang fra starten – Oh den stakkels blære! En øget blodgennemstrømning i underlivet skaber øget tissetrang allerede i starten af graviditeten. Som nygravid kan angstens sved ramme én, ved tanken om hvorvidt al sjat-tisseriet og natterenderiet skal fortsætte igennem hele graviditeten. Til jer, kan jeg fortælle, at det bliver lidt bedre…for en kort periode. Det er klart, at i slutningen af graviditeten hvor baby er større og bevæger sig som noget, der føles som breakdance i livmoderen, skaber det øjeblikkelig tissetrang. Derfor vil oplevelsen af øget tissetrang komme stærkt igen i tredje trimester.
I en gravid krop vokser længden på urinrøret og muskulaturen omkring urinrøret bliver mindre effektiv og blæreren har derfor sværere ved at blive tømt. Du kan derfor have fornemmelsen af at skulle tisse ad flere omgange. Giv dig god tid på brættet og rok måske lidt med måsen for at mærke om du har dryppet færdig.

Vær opmærksom på, at svien ved vandladning, hyppig vandladning (mer’ end sædvanligt) eller pludseligt flere plukkeveer kan være tegn på blærebetændelse.

 Udflåd - Mange kvinder har været vant til at opleve sekret fra skeden inden de blev gravide, især i forbindelse med deres menstruation. Så var du en af dem, der lige havde nået at glæde dig til at slippe for trusseindlæg i ni måneder, må vi desværre skuffe dig.
Under en graviditet undergår en kvindes underliv en utrolig udvikling. Til eksempel vokser livmoderen 50 gange sin egen størrelse i løbet af en graviditet og der sker mange forandringer i underlivets ”miljø”. En øget blodgennemstrømning i kønsorganerne bidrager ligeledes til dannelsen af mere udflåd. Som i vældig meget mere. Alt i alt er det således helt normalt at være ”våd i trussen” på den helt kedelige, irriterende måde i graviditeten. Udflåd i graviditeten er normalt hvidligt og lidt tykt. I slutningen af graviditeten ændrer udflåddet konsistens og bliver mere vandigt, faktisk så vandigt at nogle kvinder bliver i tvivl om hvorvidt fostervandet er gået.

Oplever du ildelugtende udflåd eller pludselig meget mere udflåd end vanligt, kan det være tegn på infektion og du bør søge råd hos læge eller jordemoder.

• Hård mave – Langsom fordøjelse er stort set alle gravides følgesvend i større eller mindre omfang. En mere doven tarmmuskulatur og en voksende livmoder der løbende snupper pladsen fra de andre organer, fører til en mere træg fordøjelse. Det hjælper naturligvis ikke at langt de fleste gravide i første trimester mest bare drømmer om toastbrød med smør og lignende 24/7. Forstoppelse kan give oppustethed, kvalme og utilpashed, smerter i maven og smerter ved toiletbesøg. For slet ikke at tale om hæmorider forsaget af et intensivt pressearbejde. Kuren mod forstoppelse er fiberrig kost, VÆSKE, VÆSKE, VÆSKE og motion. Husk at det ikke kun er fuldkornsprodukter og grove grøntsager, der kan hjælpe maven i gang. Ærter, majs, melon og alle slags bær er ligeledes superhelte til at få sat skub i fordøjelsen. Vær opmærksom på at nogle jerntabletter yderligere kan udfordre fordøjelsen, tal med din jordemoder eller apoteket om det.

Fortsættelse følger...næste søndag løfter vi sløret for endnu 3 mærkværdige graviditetsgener. Glæd dig!

Vi bruger cookies for at sikre, at vi giver dig den bedste oplevelse på vores hjemmeside. Læs vore Betingelser og persondata

Acceptér

Book tid Til top

Book din tid her