Ammestuesnak eller sandfærdighed?

11. april 2018 - Jordemoderkonsultation

Rygter, vandrehistorier og ammestuesnak eller gode råd og reelle anbefalinger - hvordan navigerer man rundt i alle de historier man hører rundt omkring eller læser på nettet, og hvordan vurderer man deres ægthed? I jordemoderkonsultationen får vi stillet mange spørgsmål af gravide og deres partnere, der bærer præg af netop denne usikkerhed omkring, om noget man har hørt er det rene vås, eller om man bør tage det for gode varer. Derfor fandt vi det relevant at samle et udpluk af nogle af disse ofte stillede spørgsmål, så du én gang for alle kan hitte rede i hvad, der er sandt og hvad der er falsk.

  1. Når gravide er gået ca. 10-12 dage over deres termin (afhængig af fødested) skal fødslen sættes i gang: FALSK. Det er et tilbud om igangsættelse som alle gravide er i deres gode ret til ikke at tage imod. Hvis den gravide ikke ønsker at blive sat i gang, bør hun i stedet få kørt en CTG (en kurve, der viser barnets puls og kvindens eventuelle veer) og blive scannet for at sikre, at moderkagen fortsat dur optimalt og at babyen har det godt. Hvis dette er tilfældet, kan den gravide typisk afvente spontan fødsel et par dage før hun atter bør tilbydes CTG og scanning.
  2. Gravide bør overlade tømning af kattebakken til en anden. SANDT. I katteafføring kan der være en parasit, kaldet Toxoplasma gondii, som kan overføres til den gravide og videre til fosteret, der kan blive meget sygt.
  3. Gravide må ikke spise sushi: FALSK. Gravide må gerne spise sushi, hvis fisken har været frosset ned i mindst 24 timer (hvilket er lovkrav i Danmark), da evt. parasitter dør ved nedfrysning. Gravide bør dog begrænse mængden af rovfisk (fx tun), da disse kan indeholde store mængder kviksølv, der er dårligt for barnet.
  4. Piger giver mere kvalme end drenge: SANDT. Desto mere kvalme, desto større sandsynlighed for, at det er en pige man venter. Kvinder, der er gravide med pigefostre, producerer mere af graviditetshormonet hCG, som er det hormon, der forårsager kvalmen.
  5. De fleste fødsler starter med vandafgang: FALSK. Det er kun omkring 20% af alle danske fødsler, der starter med vandafgang. De resterende starter med veer.
  6. Gravide skal have et kejsersnit, hvis deres baby ligger med numsen nedad til termin: FALSK. Hvis ens baby har numsen nedad fra omkring 37+0, vil den gravide blive tilbudt et vendingsforsøg. I halvdelen af tilfældene lykkes det at få barnet vendt så hovedet vender nedad. Hvis det ikke lykkes (eller babyen vender sig tilbage efter vendingsforsøget) kan kvinden, hvis forholdene tillader det, sagtens føde en baby med numsen først.
  7. Gravide skal spise for to. FALSK. Når man er gravid stiger ens energibehov kun ganske lidt. Faktisk har man kun brug for 250 kalorier ekstra dagligt, hvilket svarer til et æble.

Ligger du inde med lignende spørgsmål som du gerne vil have svar på om passer, så send os gerne en mail eller skriv dit spørgsmål på vores facebook-side. Så samler vi ind og laver en del 2 af dette indlæg, hvor vi besvarer et udpluk at de indsendte spørgsmål.

Vi bruger cookies for at sikre, at vi giver dig den bedste oplevelse på vores hjemmeside. Læs vore Betingelser og persondata

Acceptér

Book tid Til top

Book din tid her