Jordemodertids julekalender vol. 5

18. december 2018

17. Fordelene ved en hjemmefødsel vs. fødsel på hospital
Fordele ved en hjemmefødsel:

 • I dit hjem er der trygge, kendte rammer, du er herre i eget hus og byder jordemoderen velkommen som gæst. At mor er tryg og føler sig vel tilpas, har en positiv indvirkning på vehormonet oxytocin. Far/partner ved hvor kaffen står og har ofte en tydeligere rolle under fødslen som vært (og kommende far, naturligvis). Det synes mange er en dejlig ting.
 • I skal ikke transportere jer selv til hospitalet og bumle rundt i taxa i vinter-temperaturer. Du risikerer ikke at blive sendt hjem i begyndende fødsel, men inviterer jordemoderen hjem til jer, når I har brug for at blive tjekket. Ligeledes er der heller ingen transport efter fødslen, det er bare en ostemad i hånden og direkte ind i dobbeltsengen (ostemaden er valgfri).
 • Jordemoderen er 100% på JER under fødslen, og bliver således ikke forstyret af klokker fra nabostuen eller telefoner, der ringer (det giver også stor arbejdsglæde for jordemoderen.)
 • Har du for vane at føde dine børn som lyn og torden, føler mange sig mere trygge ved en fødsel i hjemmet. Simpelthen så sandsynligheden for en taxatur med pressetrang mindskes.
 • Menuen er ofte mere inspirerende hjemme hos jer, hvor det jo kun fantasien, der sætter grænser. Slå jer løs med snacks, pizzasnegle, hjemmebagt kage, champagne og hjemmebrygget kaffe. Alle jordemødre accepterer i øvrigt købekage og pulverkaffe.

Fordelene ved en fødsel på hospital:

 • Trygheden på hospitalet, visheden om at specialstyrkerne inden for gynækologi og obstetrik står lige om hjørnet, er for mange helt afgørende for valget af fødested. Især ved fødslen af første barn. Nogle kommende førstegangsforældre slapper først rigtigt af, når de kommer ind på hospitalet og når alle specialisterne er inden for armslængde. 
 • Der er ingen oprydningspraktik ved en fødsel på hospital - den klarer vi. Bevares; I skal selv rydde bananskræller osv. op. Den nybagte far/partner skal ikke selv løse gåden om, hvordan man får blodtilblandet vand fra et fødekar op og væk eller kogevaske store mængder håndklæder eller lagner efter fødslen.
 • Udbuddet af medicinsk smertelindring er større på hospitalet, hvor f.eks. epidural blokaden kan sættes i spil.
 • Besøgstider på barselsafsnit, kan faktisk hjælpe nybagte forældre med ikke at få for mange gæster i de første dage efter fødslen. Det er ikke hensigtsmæssigt at være totalt overrent af velmenende barselsgæster når amningen skal etableres, hormonerne pisker rundt og når trætheden er mest massiv lige efter en fødsel.
 • Hvad er du til? Hvor finder du bedst ro og afslappethed til en optimal fødsel? De vante, trygge rammer i privaten eller hospitalets beroligende omgivelser? Der er ikke et “rigtigt” og et “forkert”scenarie. Tag en snak sammen, du og din partner, om hvad I forestiller jer, drømmer om og har af scenarier på nethinden.

18. Tangenterne på klaveret

Lyden af en fødende kvinde er et studie for sig. I takt med at veerne udvikler sig, vil fødslen opleves som mere og mere intens, både for den fødende kvinde og for dem omkring hende. Ligeledes vil lyden af en fødende kvinde i smerte, udvikles over tid (kortere eller længere). Når I ringer ind og er i begyndende fødsel, er det ofte nogle hjælpsomme og søde mænd eller partnere, vi får i røret. Det er rigtig hyggeligt, men vi vil også gerne tale lidt med den fødende kvinde. Ved at lytte til hende når hun har en ve, får jordemoderen mange oplysninger forærende ud over de faktuelle beskrivelser såsom intervallet på veerne, veernes varighed og hvorvidt vandet er gået. Vi har lyttet til kvinder i fødsel et hav af gange og ved derfor, hvordan en kvindes lyde ændrer karakter under en fødsel. Ligesom hvis du spiller længere og længere ned ad tangenterne på et klaver, vil en kvindes lyde under fødslen langsomt ændre sig og blive dybere og mere intense under en fødsel. Når et barn bevæger sig ned og igennem en fødende kvindes krop, stimuleres nerverne gradvist længere og længere nede i ”bunden” af en kvindes krop. Til sidst spiller I på de helt dybe tangenter, nemlig uddrivnings-presse-lige-straks-knappen, der helt automatisk skaber dybe lyde, der lige inden I skal presse leder tankerne hen på dyrelyde, growl eller brøl i dyb bas. Så plejer jordemødrene dels at blive glade og dels at gøre klar til fødsel. Naturen rocks!

19. Oxytocinknapperne
I lågen den 6. december fortalte vi lidt om enhver jordemoders yndlingshormon – oxytocin. Som du nu ved kloge læser, har oxytocin mange funktioner i mande- såvel som kvindekroppen. Specifikt for vores nørdede fagfelt, interesserer vi os for oxytocins rolle under fødslen. Oxytocin regulerer veer, sammentrækker livmoderen i rytmiske bevægelser og uddriver jeres børn fra jeres inderside. Oxytocin sammentrækker livmoderen efter fødslen, så I ikke bløder for meget. Oxytocin skaber de bedste forudsætninger for tilknytning til det lille nyfødte barn. Derfor er oxytocin fuldkommen uundværligt for dét at blive nogens forælder.
Oxytocin dannes i hjernens hypofyse og de hormonelle mekanismer bag denne produktion er komplekse. Vi ved dog, at på enhver kvindes forside, er der placeret to knapper med direkte kontakt til oxytocinproduktion – nemlig brystvorterne. Brystvorterne er som bekendt meget sensitive over for berøring og stimulation. Det er ved forskning vist at stimulation af brystvorterne, altså nulren eller andet kreativt, kan katalysere bedre veer under fødslen. Nogle jordemødre praktiserer denne videnskab og kan derfor bede dig om at stimulere dine brystvorter under fødslen simplethen for at undgå behov for anden indgriben i fødslen f.eks. hvis veerne er gået lidt i stå. Det er ganske effektivt. Når man opfordrer jer til det, ligner i ofte nogen der liiige zoomer lidt op over jeres føde-situation og tænker ”hvad er det egentlig der foregår?” eller ”hvad var det lige hun sagde?”. For selv om fødslen er et intimt og fysisk blottet rum, så er det er nulre eget bryst en meget privat begivenhed. Nogle gange lister jordemoderen ud af stuen lidt og lader jer ”arbejde” med knapperne i fred. For det virker ofte rigtig godt og hjælper kroppen naturligt på vej til at minde veerne om at nu, er det nu!

20. Huskeliste til far

 • Få kodet telefonnummeret ind på fødemodtagelsen, hellere i dag end i morgen, I ved aldrig, hvornår I får brug for det. Hav styr på ruten til hospitalet, hvis I planlægger selv at skulle køre derind. Få styr på, hvor på hospitalet I skal hen, og om den indgang I planlægger at gå ind ad har åbent også om natten - det ved jeres konsultationsjordemoder.
 • Tag et kamera eller din smartphone med, så du kan tage billeder af alle højdepunkterne (og husk oplader).
 • Lav en dejlig playliste med alle de bedste fødehits. Måske får I den hørt under fødslen, måske gør I ikke, men det er for sent at lave listen, når først ve-showet er i gang. Medbring evt. en afspiller.
 • Nej tak til svedlugt og syreånde - huske deo og tandbørste og en ren t-shirt.
 • Dine gamle H2O-klipklappere er gode at sjoske rundt med på føde- og barselsgangen. Sandsynligheden for at du kommer til at spendere et døgn eller mere på sygehuset som fødselshjælper og derefter som bleskifter er overvejende stor, og det sætter dine fusser under pres.
 • Hvis I ønsker at lave rebozo, kan det være en god idé at medbringe en yogamåtte + en rebozo/et langt, fast tørklæde. Ønsker I at give massage under fødslen, kan det være en god idé at medbringe en god massageolie. En ammepude til efter fødslen kan også være et hit.
 • Måske er fødslen overstået i løbet af ingen tid, og måske tager det døgn, men lige meget hvad, så kommer din fødende-kæreste til at være sulten som en bjørn, når det er overstået. Derudover kan du jo også godt blive lidt brødflov undervejs. Hospitalet har lidt mad at byde på, men du bliver sikkert glad for også selv at have medbragt en rulle kiks, müslibarer, lidt frugt eller hvad dit hjerte måtte begære.
 • Der er ikke dresscode på fødestuen, men det er en god idé at have en skjorte på eller med - den kan du nemlig hurtigt flå op i bedste batman-stil, så du kan placere tronarvingen på din bare overkrop. Det er sindssygt vigtigt med hud-mod-hud kontakt i det første stykke tid.
 • Autostol er et must, hvis I kører hjem i bil/taxa. Hvis I ikke har bil og kun regner med at skulle bruge en autostol på turen hjem fra hospitalet kan I leje en.

Vi bruger cookies for at sikre, at vi giver dig den bedste oplevelse på vores hjemmeside. Læs vore Betingelser og persondata

Acceptér

Book tid Til top

Book din tid her